Úvod Média Tiskové zprávy PVK oslaví Světový den vody v Muzeu pražského vodárenství

PVK oslaví Světový den vody v Muzeu pražského vodárenství

13. březen 2014

Volný vstup do Muzea pražského vodárenství nabízí široké veřejnosti v rámci Světového dne vody společnost Pražské vodovody a kanalizace.

Akce se uskuteční o víkendu 22. a 23. března 2014. Muzeum bude po oba dny otevřené od 9:30 do 16:30 hod. Před muzeum bude připraveno piano, na které si budou moci návštěvníci zahrát. K dispozici bude naše voda i limonády ze sodastreamu a také „pojízdná“ kavárna. V samotném muzeu návštěvníci naleznou několik novinek. „Expozice jsme rozšířili o nové panely seznamující návštěvníky s projektanty Podolské vodárny, pány Engelem a Hacarem, a doplnili fotografiemi z doby výstavby této významné stavby industriální architektury. Na dalších panelech se návštěvníci mohou seznámit s technickými parametry vodáren v Káraném a na Želivce, které dnes zásobují pražskou aglomeraci,“ uvedl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK. Historie Muzea pražského vodárenství sahá až do roku 1952, kdy první návštěvníci zamířili do suterénních prostor v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do areálu vodárny v Podolí se přestěhovalo v roce 1996. O rok později byla expozice s výstavní plochou o rozloze 800 m2, s depozitáři a přednáškovým sálem slavnostně otevřena. Muzeum nabízí skutečné skvosty – vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí z rukou českého vynálezce Josefa Božka. Zároveň myslí i na současnost, například pro děti jsou připraveny interaktivní hry na moderních dotykových obrazovkách. Muzeum v loňském roce navštívilo přes deset tisíc návštěvníků z České republiky i ze zahraniční mimo jiné z Francie, Německa, Velké Británie nebo USA. Svátek vody a všeho, co s ní souvisí, tak by se dal nazvat 22. březen, který OSN od roku 1993 vyhlásilo jako Světový den vody. V letošním roce se OSN spolu s členskými zeměmi a dalšími organizacemi zaměřuje na propojení vody a výroby energie. Vodní zdroje jsou třeba pro převážnou část elektráren, nejen pro ty, které využívají vodu přímo. Taková jaderná elektrárna potřebuje opravdu velké množství vody. Vztah mezi vodou a energií platí i obráceně: celkem 8 % světové produkce energie se používá k čerpání, úpravě a rozvodu vody různým uživatelům.

Poskytování zákresu inženýrských sítí

Pro poskytnutí informace či zákresu vodovodních a kanalizačních sítí ve vámi vymezeném zájmovém území  vyplňte žádost

a informace nebo zákres vám bude zaslán e-mailem.